Γιατί "σπείρες"...

Γιατί η μακραίωνη ιστορία αυτού του μικρού νησιού καθρεφτίζεται στο σήμερα με μοναδική ομορφιά.

Ο τίτλος του αποδίδεται στις σπειροειδείς βραχογραφίες που υπάρχουν σήμερα στο νησί και χρονολογούνται από την περίοδο της Πρώιμης Χαλκοκρατίας (3η χιλιετία π.Χ.). Tις επίκρουστες σπείρες της Ηρακλειάς, όπως ονομάστηκαν λόγω του τρόπου κατασκευής τους, μπορεί να τις συναντήσει κάποιος χαραγμένες σε πέτρες και βράχους διάσπαρτες βορείως του Αγίου Αθανασίου, στον Άγιο Μάμα, στο χωριό Παναγιά και στην πλαγιά της Βορεινής Σπηλιάς. Από το 1998 έως και σήμερα έχουν εντοπισθεί στο νησί 23 βραχογραφίες με σπείρες και ομόκεντρους κύκλους. Πολλές ήταν αυτές που στο πέρασμα του χρόνου καταστράφηκαν, επειδή παλαιότερα πίστευαν ότι κάτω από τις πλάκες και τους βράχους με σπείρες υπήρχαν κρυμμένοι θησαυροί των πειρατών, χωρίς όμως να έχουν γίνει από πειρατές, καθώς είναι σύμβολα της Πρώϊμης Εποχής του Χαλκού.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τον συμβολισμό της σπείρας: κάποιοι διακρίνουν σε αυτές αστρολογικές γνώσεις, κινήσεις του ήλιου και της σελήνης, ενώ ορισμένοι ερευνητές ισχυρίζονται πως πρόκειται για οδόσημα, θέσεις με πηγές ή συμβολισμούς φιδιών για καλοτυχία. 

Στην Ηρακλειά, οι σπείρες «βλέπουν» στην Ανατολή και πιθανόν σηματοδοτούν θέσεις Νεκροταφείων, αφού σε δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε η ύπαρξη τάφων σε κοντινή απόσταση από αυτές. Οι ερμηνείες πολλές...πολλοί και οι συσχετισμοί αυτού του συμβόλου με άλλους πολιτισμούς ανά την Υφήλιο...

Σπείρες λοιπόν, γιατί αυτή την ιστορία σεβόμαστε και θέλουμε να διατηρείται ανέπαφη...