Ηρακλειά...εδώ δεν θα σας ανακαλύψει κανείς!

Ηρακλειά, μια κουκίδα στο χάρτη του Αιγαίου... ένας τόπος αυθεντικός, ξεχασμένος στο «χθές»... ένα μικρό νησάκι με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, με την δική του μοναδική ιστορία και παραδόσεις που κρατούν από την Πρώιμη εποχή του Χαλκού και την Ομηρική εποχή, μέχρι σήμερα, με ανθρώπους αυθόρμητους και αυθεντικούς. Η Ηρακλειά, στέκει περήφανη στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων και δεν υπόσχεται απλώς ένα ταξίδι στο χρόνο, αλλά τραβάει μια ευθεία γραμμή στο τώρα και το παρελθόν, με την ενδιαφέρουσα και μακραίωνη ιστορία της.

«Μα γύρισε κατά την Ηράκλεια. Καιρός διαμάντι· νερό τρισάγιο. Το μάτι του θεού εκεί έπεσε. Έχεις αρρώστια; πήγαινε να γιατρευτείς. Έχεις πονόματο; άλειψε τα ματόφυλλό σου ν' αγναντέψεις κόσμους. Είσαι κουφός; θ' ακούσεις αρμονίες. Βερέμης είσαι; Διγενής έγινες. Η κολυμπήθρα του Σιλωάμ εκεί βρίσκεται για μας. Κολυμπήθρα σωματική, κολυμπήθρα ψυχική, εθνική πρώτ' απ' όλα. Είναι η Άγια Τράπεζα της Αγιασοφιάς, το προσκυνητάρι του Γένους μας.» αναφέρει ο Καρκαβίτσας.

Για τους λάτρεις της φύσης, για εκείνους που διακοπές σημαίνουν ξεκούραση και ψυχική ηρεμία με άπλετο χρόνο για όσα αγαπούν, αυτός ο τόπος είναι ο ιδανικός προορισμός! Εδώ ο χρόνος σταματά και μας αφήνει ελεύθερους να ζήσουμε απλές μα πολύτιμες απολαύσεις... κολύμπι σε καταγάλανα νερά, πεζοπορία σε άγονα μονοπάτια, εξερεύνηση του Σπηλαίου του Αγίου Ιωάννη, το μεγαλύτερο των Κυκλάδων, βόλτες με ψαροκάικα στις μη προσβάσιμες παραλίες, διάβασμα, καλό κρασί και ωραίες κυκλαδίτικες γεύσεις... το νησί φημίζεται για τα νόστιμα παραδοσιακά του τυριά, τα κρέατα (κατσίκι, αρνί και χοιρινό), τη φάβα και το θυμαρίσιο μέλι εξαιρετικής ποιότητας.

Πεζοπορία

Η Ηρακλειά είναι ένα νησί με πολλές βουνοκορφές παρέχοντας στον ταξιδιώτη την εμπειρία να εξερευνήσει αλλά και να απολαύσει τη μαγευτική της θέα αλλά και των γύρω νησιών, καθώς επίσης και να δει από κοντά σπάνια είδη πουλιών.

Υπάρχουν οργανωμένα μονοπάτια για περιπατητές που αγαπούν την περιπλάνηση στη φύση και που τους γοητεύει η περιπέτεια. Η πεζοπορία εδώ παίρνει μία άλλη διάσταση.

Ενταγμένη στο δίκτυο Φύση (Natura) 2000, γοητεύει με την υπέροχη θέα που προσφέρουν τα ορεινά μονοπάτια της, την ποικιλία των ακτών της και τα δικά της, μοναδικά αξιοθέατα. Τα πουλιά είναι ο τομέας της πανίδας που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με καταγεγραμμένα πάνω από 170 είδη, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα και προστατευόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο όρμος του Μέριχα, είναι περιτριγυρισμένος από γκρεμούς περισσότερο από 100 μέτρα ύψους. Τα πουλιά βρίσκουν φυσικές φωλιές μέσα στα ανοίγματα των γκρεμών.

Οι προτεινόμενες διαδρομές είναι πολλές. Δεν έχετε παρά να μας ρωτήσετε και να οργανώσουμε για εσάς μοναδικές πεζοπορίες.

Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη

Η επίσκεψη στο Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη είναι μια αποκάλυψη. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια των Κυκλάδων, με πλουσιότατο και εντυπωσιακό σταλακτιτικό στολισμό που συμπεριλαμβάνει και το "σπηλαιόγαλα" (σπάνια σταλαγμιτική ύλη σε υδαρή κατάσταση). Ογκώδεις σταλαγμίτες καθώς και κολώνες σε υπέροχα συμπλέγματα με σταλαγμίτες σε ιδιόμορφα σχήματα συνθέτουν το στολισμό του πρώτου θαλάμου του σπηλαίου. Το σπήλαιο βρίσκεται σε περίβλεπτη θέση με θέα προς τη θάλασσα και απέχει από αυτή μισή ώρα με τα πόδια. Από τον οικισμό Παναγία απέχει περίπου μία ώρα με τα πόδια.

Λέγεται ότι ένας βοσκός είχε προφυλαχθεί από καταιγίδα στην περιοχή και όταν γύρισε στο χωριό ήταν αποτυπωμένη η μορφή του Αγίου Ιωάννη στην πλάτη του πουκαμίσου που φόραγε. Έτσι πήγαν στο σπήλαιο και βρήκαν την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου και έκτοτε τιμάται η μνήμη του με την τέλεση των εσπερινών στην μεγάλη αίθουσα του σπηλαίου κάθε 28 Αυγούστου, παραμονή της εορτής του Αγίου.

Παλιό Υδροπλάνο

Στον όρμο Αλιμιά, στο νοτιοδυτικό άκρο της Ηρακλειάς, σε βάθος 9 μέτρων βρίσκεται το «κουφάρι» ενός γερμανικού υδροπλάνου τύπου ARADO AR196. Είναι ορατό από την επιφάνεια της θάλασσας και πολλοί επισκέπτες κάνουν καταδύσεις για να το δουν και να το φωτογραφίσουν από κοντά.

Το κάστρο στο Λιβάδι

Υπάρχουν τα ερείπια από ένα κάστρο ελληνιστικής περιόδου (323 π.Χ. - 316 π.Χ.). Επίσης εκεί βρέθηκαν ερείπια από το Ναό του Δία και από το Ναό της Θεάς της Τύχης. Μέχρι το 1930 υπήρχε εκεί ένας οικισμός. Σήμερα μπορείτε να περιπλανηθείτε ανάμεσα στα ερείπια σε ένα υπέροχο ταξίδι στο χρόνο και να απολαύσετε την υπέροχη θέα.

Όρμος Μέριχας

Ο όρμος Μέριχας περιβάλλεται από κατακόρυφους βράχους με ύψος πάνω από 100 μέτρα, όπου φωλιάζουν αγριοπερίστερα και γύπες. Η τοποθεσία είναι ιδανικό μέρος για τους παρατηρητές της συμπεριφοράς των πτηνών.

Άγιος Αθανάσιος, οικισμός

Παλαιός εγκαταλειμμένος οικισμός με ενδιαφέρουσα ρυμοτομία και σπίτια με παραδοσιακή Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.